Waarom
Waarom zou je zakelijk tekenen? Ik ben ervan overtuigd dat het waardevol is, maar wie ben ik? Recent las ik er weer wat meer over. Dus voor de geïnteresseerden: hier wat achtergrond informatie.
Om tot inzicht en overzicht te komen voor jezelf
Om informatie te begrijpen of te ordenen, met andere woorden om tot inzicht of overzicht te komen, moet informatie verwerkt worden. Dat kan je doen met taal of visueel. 'Visueel' omvat hierbij een verzameling technieken, zoals:
- Je kan data grafisch weergeven in een grafiek of diagram. Het analyseren van wat die data vertelt, is dan makkelijker dan wanneer je een tabel met data hebt.
- Voor gebouwen of objecten kunnen maquettes en modellen waardevol zijn.
- Je kan ook beelden creëren in je hoofd van allerhande informatie. Maar deze zijn lastiger te delen en te toetsen met anderen.
- Je kan informatie weergeven in verschillende schema's. Denk bijvoorbeeld aan de mindmap of visgraad diagram.
- Je kan aan de slag met tekeningen en pictogrammen.
Om effectiever samen te werken
Los van het verwerken van informatie voor jezelf, ben ik bij samenwerking groot voorstander van het gebruik van visuele middelen. In allerlei situaties, zoals in overleggen en bijeenkomsten bijvoorbeeld kan je laten zien waar over gesproken wordt. Denk hierbij aan templates op de muur op een brownpaper, het gebruik van post-its, of door samen te tekenen. Door het visueel te maken, wordt zichtbaar waar je het over hebt en kan je ook beter toetsen of je elkaar echt begrijpt en echt op één lijn zit bijvoorbeeld. Ik heb dit veel gedaan in de praktijk en dit leidde tot plezierige en effectieve sessies.
Om beter informatie te kunnen delen
Als je de informatie helder hebt, voor jezelf of de uitkomst van een samenwerking, wil je deze vaak met anderen delen. Ook dit kan je weer in tekst doen, of bijvoorbeeld in een combinatie van beeld en tekst. Ook als je zelf graag in taal werkt, kan het zijn dat een deel van je doelgroep dat minder is. Om je boodschap over te brengen is het dan ook altijd sterk een combinatie te maken van tekst en beeld. Door het te tekenen, kom je er ook achter of het helemaal duidelijk en compleet is. Als je het niet kan tekenen, is het vaak nog niet helemaal helder.
Om beter te onthouden
Tot slot is er nog de vraag hoeveel informatie er onthouden wordt. Uit onderzoek naar de effectiviteit van onderwijs blijkt bijvoorbeeld dat als leerlingen alleen verbaal onderwijs gehad hebben, ze een jaar later nog 53% van de informatie onthouden hebben. Als het onderwijs ook beeldend is geweest, hiermee wordt bedoeld het uitbeelden zoals in een toneelstukje, is dat 57%. Waneer het onderwijs visueel is geweest, is dat 77%. (De kunst en wetenschap van het lesgeven, Marzano, 2011)
In alle fases van informatieverwerking kan je dus visueel werken en beeld gebruiken. In de verschillende fases heeft het andere voordelen. En los daarvan is het vaak ook gewoon leuk om te doen. En dingen die je leuk vindt, gaan je vaak ook weer beter af...
Wil jij dit ook kunnen? Volg dan bijvoorbeeld op vrijdag 9 april de kennismakingsworkshop!
